Anto-Trainingen.nl

Met beide benen op de grond

WAAROM WERKT HETkudde

De aard van het paard:

- Het paard is een kudde- en prooidier.
- De kudde biedt veiligheid om te overleven.
- Samenwerken is dus van levensbelang.

Belangrijk in de samenwerking is:

- (Sociale) ordening en leiderschap;
- Duidelijke hiërarchie, iedereen doet waar hij/zij goed in is en heeft een plek waar het optimaal bijdraagt aan het geheel.
- Paarden communiceren non-verbaal. Zij letten op elkaars lichaamstaal en gemoedstoestand.
- Zij zijn sensitief, uiterst alert op minuscule veranderingen in de omgeving of bij de ander. Nodig omdat dit het verschil van leven of dood kan maken.

Ook voor ons mensen zijn deze (samenwerkingen)eigenschappen belangrijk. Er moet leiderschap zijn, anders gebeurd er niets. Als meerdere mensen de leiding nemen is er geen ordening en ontstaat chaos. HERKENBAAR??

Hoe fijn is het om op een plek te zitten waar je mag doen waar je goed in bent en wat je leuk vind? En je collega ook, waardoor je samen iets moois neer zet.

Ook wij mensen communiceren voor het grootste gedeelte non-verbaal. Alleen zijn wij ons hier vaak niet van bewust.  Met alle verwarring en onbegrip van dien.


Samenwerken met mensen:

Een paard is ook bereid om met ons mensen samen te werken. Wil dit zelfs graag, want samenwerken betekent veiligheid voor het paard.

Momentopname 1 12 8 2011 16 09
Omdat het paard niet anders kan dan reageren vanuit zijn natuurlijke eigenschappen zal het ook van daaruit reageren en dus feedback geven

Daarbij leeft het paard in het hier en nu heeft het geen oordelen over toen en straks, status of uiterlijk.is zuiver in contact

Een paard vindt niets van ons handelen, gevoelens of gedachten, neemt het waar en accepteert het.